kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Umesto stanice – stalna patrola

Dana 25.11.2020.godine imali smo sastanak u prostorijama PS Palilula, tzv. Bela kuća, sa načelnikom PS Palilula i komandirom PI Borča, a povodom nivoa bezbednosti u našem naselju.
UG Kotež je pre svega insistirao na dobijanju policijske ispostave u naselju. Problem je u tome što je to teži i duži proces i u ovom momentu teško ostvariv. Shvatajući težinu situacije u kojoj se građani Koteža nalaze, uspeli smo da se dogovorimo oko sledećih stavki:
  1. Pripadnici MUP-a su nam obećali stalno prisustvo policijske patrole u vidu jasno obeleženog policijskog vozila kao i policajce u uniformi koji su zaduženi za naše naselje. Ova patrola će biti jasno vidljiva i naselje će napuštati samo u slušaju intervencije u okolini Koteža. Kao stalno prisutna policijska patrola, biće dostupna građanima za brzu intervenciju i tako znatno skratiti vreme dolaska policije po pozivu. Takođe je dogovoreno da građani koji pozivaju policiju to ubuduće rade direktno na tel. policije Borča 011-2818 001 Tako se skraćuje vreme direktne komunikacije sa nadležnom policijom.
  2. Obećano nam je od strane načelnika PS Palilula, kada se steknu uslovi (zbog trenutne situacije sa pandemijom), da će doći u naselje i na otvorenoj tribini, odgovarati na pitanja građana našeg naselja.
  3. Vaša ideja o ’Roditeljskoj kontroli’ je u policiji dobro prihvaćena. Naime Roditeljska kontrola je več formirana grupa građana koja organizovano dočekuje svoju decu nakon nastave, treninga… UG Kotež će ubuduće raditi na boljoj organizaciji ove neformalne grupe roditelja koja će u našem mračnom naselju paziti na svoju i tuđu decu od eventualnih napasnika, pasa lutalica, nesavesnih vozača… Molimo roditelje koji žele da budu u ovoj Viber grupi savesnih roditelja da nam se jave na tel. 061/6030229. Roditelji koji budu u Roditeljskoj kontroli, neće imati više ovlašćenja od bilo kog drugog fizičkog lica. Glavni njihov cilj je brza reakcija prema Policiji, Komunalnoj policiji, Zoo higijeni i drugim ustanovama u slučaju potrebe. Vremenom će se organizovati sastanci na kojima ćemo zajedno sa stručnim licima da se dogovaramo o budućem delovanju ove grupe roditelja.

4. Kako je UGK registrovan kao udruženje za Ekološke i Komunalne probleme, tako u naše nadležnosti ne spadaju socijalni problemi poput zločina u porodici, zavade navijačkih grupa, korišćenje narkotika… Građani Koteža takve slučajeve sami mogu prijavljivati policiji.
Molimo Vas da u komentarima ostavite informacije zbog čega se ne osećate bezbedno u naselju, i koja su po Vama najčešća krivična dela koja se vrše. Odgovori će biti prosleđeni MUP-u.
Naime, na osnovu naše sprovedene ankete koju ste svi imali prilike da vidite na Facebook grupi i stranici, kao i da istu popunite, 92% ispitanih je odgovorilo da se ne oseća bezbedno u naselju i da nam je policijska ispostava neophodna. Na osnovu toga, a kako je bezbednost građana na prvom mestu, policija je pojačala aktivnosti na terenu i cilj nam je svima da taj postotak bitno smanjimo.
Nećemo dozvoliti bilo kakve uvredljive komentare na račun MUP-a, jer nam je svima nama, bezbednost građana na prvom mestu, te bi bilo kakvo iznošenje neistina i uvreda, bilo kontrapoduktivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.