kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Nazivi ulica u naselju Kotež

OLGA JOVIČIĆ
Narodni heroj Rođena 1920 u Užičkoj Požegi. Živela u Kraljevu, gde je završila školovanje. U Beogradu nastavlja studije, gde i počinje svoje delovanje kroz Komunističku partiju Jugoslavije.Za vreme rata je imenovana za komandira Prve proleterske udarne brigade koja je osnovana 1941.god., a već 1942 gine u borbama za Prozor. 1951.god. proglašavaju je za Narodnog Heroja.

BRANKO MILJKOVIĆ
Pesnik, pisac, prevodioc. Branko Miljković se rodio u Nišu 1934. Detinjstvo za vreme rata je oblikovalo njegov način pisanja, pun tuge I bola sa po malo previse smrti. 1953, dolazi u Beograd na studije filozofije 1955 objavljuje prvu pesmu I sve do svoje smrti ne prestaje da zadivljuje. Umire vrlo mlad sa 27 godina.

ĐOKO PAVIČEVIĆ
Narodni heroj , rođen 1872 blizu Nikšića,. je bio veteran balkanskih ratova i prvog svetskog rata, Narodni heroj iz Crne Gore i verovatno najstariji partizanski borac Jugoslavije (imao je preko sedamdeset godina tokom NOBa Umro je 1970. godine u svojoj 98-oj godini.

PEKO TEPAVČEVIĆ
Narodni heroj Rodio se u selu Kazanci kod Nikšića, 12. jula 1912. godine u siromašnoj seljačkoj porodici. Nakon Prvog svetskog rata njegova porodica se kao kolonisti naselila u Starom Selu kod Uroševca. Posle završetka osnovne škole ostao je na selu i bavio se poljoprivredom. Rano se povezao sa komunistima. Početkom rata istakao se kao borac diverzantske grupe koja je napadala neprijateljske stanice i skladišta.Streljan !943, a narodni heroj postao ukazom iz 1953.

MILAN ZEČAR
Rođen je 1906. godine u selu Šćenica, kod Trebinja. Potiče iz seljačke porodice, koja je, zbog siromaštva, došla u Srbiju i naselila se u selu Ratkocer, kod Uroševca.
Pre Drugog svetskog rata, Milan je bio veoma aktivan u Zadružnom pokretu. Na njegovu inicijativu, osnovana je seoska zemljoradnička zadruga. Na njegovo zalaganje, podignute su i dve pilane kod Novog Pazara, pa su seljaci mogli da kupuju građu jeftinije nego u prodavnicama privatnika. Za potrebe seljaka,
Partijska organizacija zapazila je njegovu aktivost I primila ga 7.januara1942 za člana KPJ.
1944. godine gine u vrlo teškoj borbi s Bugarima, blizu Kočana, a ukazom iz 1951, progglašen je za narodnog heroja

JOVAN ISAJLOVIĆ (Isailović) mlađi
Slikar. Rođen 23.10.1803- 1885. Nasledio od dede ime I dar za slikarstvo. Prefinjeni slikar I muralista postao poznat po crkvenom slikarstvu koje je izučio u Beču. Više o Jovanu na linku http://erdabovo.org/?page_id=862

DRAGIŠA MIŠOVIĆ
Rođen je 4. marta 1898. godine u selu Kulinovci, kod Čačka. Kao sedamnaestogodišnjak, 1915. godine sa srpskom vojskom kojoj je pristupio, mada premlad, prelazi preko Albanije. Godine 1916. u Nici, u Francuskoj, osniva se srpska gimnazija i mladi Mišović već sledeće 1917. godine maturira kao drugi u rangu od 600 učenika.
Francuski đak postaje i na studijama medicine. Tokom studija u Francuskoj postao je član Komunističke partije Francuske i predsednik udruženja „Klarte“ (Svetlost), zbog čega mu je ukinuta stipendija.
Zbog političkog delovanja Dragiša Mišović biva zatvoren u zatvoru „Glavnjača“ u Beogradu. Prema jednoj verziji, prilikom prevoženja u zatvor automobil kojim se nalazio Mišović je udario u tramvaj. Mišović biva primljen u Opštu državnu bolnicu bez svesti, gde umire, dva dana kasnije. Prema drugoj verziji, ubila ga je beogradska policija.[3] Preminuo je 18. januara 1939. godine.

AUGUST ŠENOA
August Šenoa (rođen: August Ivan Nepomuk Eduard Schönoa) (Zagreb, 14. 11. 1838. – Zagreb, 13. 12. 1881.), hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik, kritičar i feljtonist.

TRAJKO GRKOVIĆ
Rođen 1919.godine u Uroševcu. Napustio je školovanje zbog lošeg finansijskog stanja njegove porodice I zapošljava se u fabrici “BATA”. NOP se priključuje 1941.god. I radi na organizovanju SKOJa. 1943, gine u kući u kojoj se skrivao od ruku albanskih balista.1953.god. ukazom druga Tita biva proglašen za narodnog heroja

SLAVKO KOLAR
Hrvatski pisac I scenarista rođen 1891. Umro 1963. Plodan pisac , još plodniji scenarista. Spisak njegovih radova
• 47 pripovijedaka
• 6 kazališnih djela
• 4 filmska scenarija
• 1 televizijski scenarij
• 12 autobiografskih fragmenata
• 20 kritika, članaka i prikaza
• 10 dječjih pripovijedaka
• 8 agronomskih stručnih radova
• 30 intervjua, izjava i polemičkih priloga.

FRANCE BEVK
Slovenski pisac, poeta I prevodilac. Rođen 1890.god. umro 1970.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *