kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Kotežani su izglasali da – Pevaju od muke!

U Nedelju 07.06. u 18h u našem parkiću kod „Poštanske štedionice“.  Kotežani su organizovali protestni koncert pod nazivom –„Pevajmo od muke“ !

Nije bilo govornika, stranačkih, verskih, navijačkih i drugih obeležja. Mi građani smo samo pevali zajedno sa brojnim poznatim pevačima i muzičarima kao i medijima. Samu ideju mnogi su oduševljeno prihvatili i potvrdili dolazak. Nas našem porvom koncertu su sa nama bila najpoznatija Rap scena u Srbiji ( Timbe, Jankara i Coa, Eufrat, Mikri…), glumac Viktor Savić, Bend Vlade Mandića, Jazz dive Beti Đordjević  i Nada Pavlović, KUD Kolan …

Razlog našeg pevanja je potpuno zanemarivanje gradjana Koteža od strane zvaničnih državnih institucija. Mi iz UGK se već godinama borimo za naša osnovna ljudska prava:

1. Pritisak vode u letnjim mesecima na svim višim spratovima najčešće i ne postoji. Razlog tome je mnoštvo legalnih ili nelagalnih priključaka na kotešku vodovodnu cev koja nikad nije promenjena, a broj priključenih je duplo veći. Mi plaćamo režimske usluge i želimo pritisak koji je dostojan građana.

2. Zatrpani smo otpadom koji smo registrovali i u blizini Koteža je oko 60 deponija koje su dobrim delom nastale za vreme covida 19. Ne funkcionisanje organa reda kao i inspektora u vreme vanrednog stanja je dovelo do ove ekološke katastrofe. Organizovanom akcijom unija ’Treći Beograd’ je jedan mali deo tog otpada vratila vlasniku (pogledajte ovde) –  Šta ćemo sa ostalim deponijama u prirodnoj sredini?

3. Čisto naselje je nemoguće održati pre svega zbog kontejnera koji su u našem naselju stari i bez poklopaca. Svaki vetar u ovoj našoj ravnici sve kese i papire razduvaju po naselju. Na žalost mi građani smo prisiljeni da organizovanim akcijama čišćenja smeća (link) uređujemo svoj životni prostor.

4. Kanali oko naselja su nedavnom akcijom očišćeni što je za pohvalu, medjutim i dalje ih niko ne održava pa su ponovo zatrpani smećem nesavesnih gradjana. Najveći problem je mnoštvo kanalizacionih cevi koje se direkto izlivaju u kanale koji predstavljaju otvorenu kanalizaciju u širem centru Beograda.

5. Rupe na ulicama. Ovaj problem smo jednom uspešno rešili tako što smo u te rupe sadili cveće i zvali medije. Na žalost i tada su brzom reakcijom sanirane samo rupe sa cvećem kako bi se umirila javnost. Rupe i dalje postoje i sve su veće.

6. Stabilan napon struje je norma koju plaćamo i zbog toga je i zahtevamo. Naši kućni uređaji se masovno kvare upravo iz tog razloga.

7. Već treću godinu nas iz Zelenila Beograd ubeđuju da je naredna sezona ona kada će i Kotež dobiti nove sadnice. Obećali su nam ozelenjavanje jednog parka u centru naselja i stalni izgovori su da imaju druge prioritete. Šta je sa naših 10000 stabala koje nam pripadaju od milion koje su predviđene za Beograd? Bili bismo zadovoljni sa samo jednim pošumlljenim parkom.

8. Kišna kanalizacija u naselju ne postoji pa su nakon svake kiše bare u naselju toliko velike da jedva prolaze i vozila.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Uređeni parking prostori su odavno počeli da se rade u našem naselju i radovi su naprasno prekinuti na pola. Tako naše naselje vec decenijama ima jednu svoju polovinu uredjenu a drugu ne. Pisali smo svima, predsednik opštine Aleksandar Jovičić je obećao da će radove neko završiti…

10. Reciklažne kontejnere očekujemo godinama. Svaki put kada se čujemo i vidimo sa nadležnima dobijamo obećanja da smo mi naredni na redu…

11. Kanalizacija oko naselja Kotež ne postoji. Najgore je što u velikoj meri završava u kanalima gde su ljudi nekad plivali i pecali. Početak izgradje kanalizacije je veliki projekat koji je trebao da već počne. Obećano je. Zašto se ne odvija?

12. Psi lutalice, su veliki problem zbog kojih mnogim ulicama nije moguće proći. Tipičan primer je ulica Kalovita u kojoj nesavesni komšija ispred broja 6 (na slici) pravi deponiju, gradi objekte i drži 6 pasa koji su napali skoro svakog stanara, decu…. Veliki je strah, psi su u čoporu, ujedali su ljude čak su jednom detetu kućnog ljubimca rastrgli. Ovaj decenijski problem niko nije rešavao iako imamo potpise, svedoke, peticiju… Obraćali smo se svim relevantinim ustanovama, na kraju je dobijeno opštinsko rešenje o vraćanju u prvobitno stanje i opet ništa. Sve smo to predali predsedniku opštine ali se opet nije desilo ništa. Psi nas i dalje svakodnevno napadaju. Želimo civilizovano rešenje za ovaj naš problem – bezbedne građane i zbrinute opasne pse.

13. Naši česti kontakti sa policijom su urodili plodom i zaista imamo češću prismotru u Kotežu, ali mi i dalje nemamo stanicu policije ili stalno policijsko vozilo ili bar stalnu patrolu u naselju. Često čekamo da se završi intervencija u Padinskoj skeli da bi vozilo policije došlo po pozivu u naselje. To je gore nego kada bismo čekali policiju iz drugog grada, recimo Pančeva, obzirom da je taj grad duplo bliži Kotežu od Padinska skele. Samo početkom ovog meseca gorelo je 6 ulaza u naselju. Šta još treba da se desi? Mnogi građani od UG Kotež traže da se samoorganizujemo i čuvamo našu decu i samo naselje.

14. Građani Koteža nemaju ni jednu Kulturnu ustanovu, galeriju, mesnu zajednicu, pedijatra,  poštu (sa svim poštanskim uslugama), kulturnu ili sportsku manifestaciju… Tako je od nastajanja naselja.

Sve relevantne institucije su godinama obaveštavane o našim problemima i jednostavno ne čine ništa.

Predsednik opštine Palilula je na zajedničkom sastanku, dobio 5 fascikli sa našim gorućim problemima i pored obećanja- nije do sad uradio baš ništa, čak i za donesena rešenja opštinskih inspektora po kojima se ne postupa. Iste fascikle smo ponovo pripremili i podelili medijima na dan koncerta.

Mi više nemamo kome da se žalimo. Zvaničnici nas ignorišu a dužni su da budu u službi svojih građana. Plaćamo uredno svoje režije, savesni smo građani, živeli smo u naselju koje je bilo u EX Jugoslaviji jedno od najuredjenijih i o kome je neko brinuo.

Ništa nam više ne preostaje sem da – Pevamo od muke! Tako će nas čuti cela naša Srbija i šire. Protesti će se nastaviti do ispunjenja ciljeva.U prilog tome pogledajte rezultate izjašnjavanja građana Koteža o protestu.

Jedinstveni smo zar ne!

Svakodnevno ćemo vas izveštavati o novostima u vezi protesta na našoj fb grupi.

Vaš UGK

 

One thought on “Kotežani su izglasali da – Pevaju od muke!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *