kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Osnovna škola “ Vasa Pelagić“

Osnovna škola “ Vasa Pelagić“ nalazi se u centralnom delu naselja Kotež u ulici Milana Zečara br.2, jednoj od najlepših ulica u naselju Kotež.

Nosi naziv po Vasi Pelagiću, narodnom prosvetitelju i borcu za reformu i unapređenje školstva. Njegova najznačajnija dela su: “ Narodni učitelj“ – koji je prvi put štampan 1879.godine, koja predstavlja najveću riznicu lekovitih recepata u čijoj osnovi je narodni lek, kao rešenje za širok dijapazon bolesti; “ Umovanje zdravog razuma“ , kao riznica mudrosti o školstvu: “ jer kakvo nam je školovanje, onako nam je i poslovanje i uređenje“.

U školi se u čast Vasi Pelagiću održavaju „Vasini dani“ od 04.11.do 08.11., gde se održavaju predavanja o lekovitom bilju i čajanke, druženja dece.

Škola je izgrađena 70.tih godina i jedna je od tri škole u Srbiji koja je ušla u “ Program za mir“ pod pokroviteljstvom kanadske ambasade.

Školu pohađa oko 1.400 đaka, raspoređenih po razredima u dve smene.

U školi postoji i tim za zaštitu učenika od nasilja , zlostavljanja i zanemarivanja, u cilju prevencije i edukacije učenika o sprečavanju nasilja u skladu sa aktuelnim društvenim problemima.

U okviru škole postoje i dva terena: fudbalski i košarkaški teren, na kojima se održavaju razne sportske manifestacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *