kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

O Naselju Kotež

Kotež je, volimo da kažemo, mlado naselje. Međutim vreme brzo prolazi i ono je ovde već više od pola veka. Davne 1963. godine, rodila se ideja da se van centra grada Beograda rodi jedno humano naselje.

Tadašnja vlast raspisuje konkurs i prihvata se ideja Građevinske firme „Sloboda“ i predaje se u ruke firmi „Mostogradnja“, koja stanove gradi i prodaje svojim radnicima. 1971. godine, „MUP“, „Termoelektro“, GP „Rad“ i ostale firme kopiraju isti obrazac.

kotež osnovna škola vasa pelagić

Nekoliko godina kasnije, grad Beograd zida Osnovnu Školu „Vasa Pelagić“, potom jedno, pa još jedno obdanište, tržni centar sa velikom samoposlugom. Tek ranih devedesetih stanovnici dobijaju ambulantu, jedinica Dom Zdravlja „Dr.Milutin Ivković“, ispostavu Vatrogasne jedinice i ostale uslužne radnje.

Crkva u naselju Kotež

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u centru naselja, predstavlja i poslednje izgrađeni objekat od značaja. Našu crkvu odlikuje veoma lepo dvorište i centralno mesto u naselju.

Blizina centra grada, samo 6 km udaljen od Trga Republike, okolina naselja privlači i ostale da krenu sa masovnom legalnom i nelegalnom gradnjom i naseljavanje se od 90-tih nastavlja do današnjeg dana. Po poslednjem popisu samo naselje Kotež broji oko 10.000 stanovnika, a procenjuje se da nas trenutno ima oko 16.000, sa okolinom koja spada u neplanski deo naselja, najkasnije izgrađen i koji sada doseže do sebeškog kanala.

Naselje Kotež u nastajanju

Kotež se nalazi nedaleko od leve obale Dunava i njene velike i prilično divlje šume. Zanimljivo je da u ovoj šumi pored divljih svinja, srna, labudova i fazana, na jedinom mestu u državi (pored ratnog ostrva ) živi i zaštićeni orao belorepan.

Naselje pripada opštini Palilula, takozvanom banatskom delu. Do 1971. godine Kotež je pripadao naselju Krnjača (koja tada gubi status zasebnog naselja i postaje deo Beograda).

Mapa naselja Kotež

Kotež je izgrađen krajem šezdesetih i za to vreme veoma osmišljeno, pametno i planski u obliku pravilnog osmougla. Zgrade u naselju su veoma slične jedna drugoj i uglavnom su do 3 sprata. Ispred svake zgrade obično je drvored, parking zatim ulica, dok je sa zadnje strane zgrada od prvog dana nastanka naselja postojao park sa terenom za mali fudbal ili košarku kao i pesak, tobogan, klackalice, ljuljaške… Danas ti delovi naselja uglavnom izgledaju veoma zapušteno.

Kotež od samog postojanja ima sve gradske komunalne usluge, naravno računajući i kanalizaciju. Na žalost, doseljeni deo oko naselja i dalje ima problem sa gradskom kanalizacijom,Tj.ista ne postoji, a odlukom Grada Beograda od proleća 2020, kreću radovi na izgradnji kanalizacione mreže.

Zbog blizine centra Beograda, Kotež pripada prvoj zoni grada i do centra autobusom u optimalnim uslovima stiže se za 15 minuta. Autobuska linija broj 43, koja kroz ulicu Sutjeska povezuje naselje preko Zrenjaninskog puta i Pančevačkog mosta do centra, više puta je menjala trasu kroz grad, ali kroz naselje do mosta nikada.

Park u centru Koteža

Naše naselje je jednom proglašeno za najzelenije naselje u Beogradu. Lepota naselja se najbolje vidi iz vazduha, prelepi parkovi i puno zelenila mame svojom mirnoćom i udobnim životom.

Osnovna Škola „Vasa Pelagić“ ima oko 1.300 đaka  i nosi epitet jedne od najboljih u gradu, a jedna je od tri u Srbiji koja je ušla u „Program za Mir,“ pod pokroviteljstvom kanadske vlade.

Brojni su uspešni košarkaši iz našeg naselja. Mi verujemo da su sportski duh, postojanje uspešnog košarkaškog kluba i brojnih košarkaških terena, razlog tog uspeha. Naravno, ponosimo se i kik bokserima, karatistima, kao i FK Palilulac koji su Kotežani prihvatili kao svoj iako je izvan naselja.

Početkom novog milenijuma Kotež postaje poznat širom Srbije zbog razvoja Hip-Hop scene u samom naselju. Grupe kao što su Bad Copy, Prti Bee gee i njihovi pojedinci, ovi naši popularni muzičari često u pesmama pominju ime svog naselja kroz broj autobuske linije 43.

Od 2017. god. postoji i Udruženje građana Kotež, iz potrebe građana ovog beogradskog naselja da se samoorganizuju u rešavanju nagomilanih komunalnih i ekoloških problema koji ih okružuju. Takođe, UGK bavi lokalnim kulturnim i sportskim manifestacijama.

Zvanični sajt UGK je kotez.rs, zvanična Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/1761789114117899/ i zvanična Facebook stranica: https://www.facebook.com/UGKotez/ a email je ugkotez@gmail.com

Iako često u šali kažemo da živimo u getu, jer postoji samo jedan ulaz i izlaz iz naselja, ponosni smo na Kotež i sve koji žive u njemu, jer se iz dana u dan trudimo da bude sve lepši, čistiji i humaniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.