kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Last minute Kotež tura je uspešno okončana!

 

I kao što smo najavili, turistička tura „Last minute Kotež“ – je održana 10.10.2010. godine, sa početkom u 14 časova, i realizovana uspešno! Obišli smo sve predviđene lokacije:

 

Last minute Kotež: Lokacija 1

Simbolično zeleni kokteli kao piće dobrodošlice i pogača je dočekala sve zainteresovane javne ličnosti, medije, eko udruženja i gradjane, koji su se dobrom voljom odazvali i pojavili na lokaciji broj 1.

Početak ture Kalovita 6,počinje od nelegalizovanog montažnog objekta, za koji postoji rešenje o rušenju koje još uvek nije sprovedeno. Problem predstavljaju i gomile starog nameštaja i raznoraznog smeća koji vlasnik ostavlja svuda okolo.

Ukazali smo na problem pasa lutalica, koje on hrani i čuva,a koji svakodnevno napadaju starije sugrađane i majke sa decom koji tu prolaze.

Na kraju prve lokacije aktivisti udruženja i okupljeni građani su deo ruiniranog,a nikad obnovljenog parkića, zasadili tuje i ukrasne biljke. U parku je bio i tužni klovn koji dugo nije imao koga da animira, jer deca dugi niz godina ne dolaze tu.

Društvo nam je pravio veliki umetnik Rambo Amadeus, poznati eko aktivista i pre svega čovek koji je iskreno stao uz građane Koteža i pružio im podršku, kao i poznati reperi.

 

Last minute Kotež: Lokacija 2

Kanal Kalovita, na kome starosedeoci Koteža pamte da su pecali i kupali se u njemu, a koji danas predstavlja ekološku katastrofu punu fekalnih voda, i u kome danas nema života.

Postavljene ležaljke i pecaljke su bile simbol kako je nekad bilo na tom mestu, na kom je danas nažalost nemoguće uživati.

Last minute Kotež: Lokacija 3

Nasip koji je za vreme vanrednog stanja postao jedna ogromna deponija. Preko 60 deponija je niklo za vreme vanrednog stanja. Na prijave deponija dobijeno je rešenje gde se nalaže N.N. licu da ukloni tri deponije. Ništa nije urađeno do sada.

Postavljen roštilj i muzika su upotpunili atmosferu piknika na nasipu,samo jezivi prizori đubreta su kvarili taj ambijent i sliku prirode.

Lokacija 4

Jojkićev Dunavac, nekad prelepi kanal, a danas groblje labudova i ostalog živog sveta. U znak na sećanje da je tu uginulo 17 labudova, deca su simbolično pustila u vodu papirne labudove.

Pokazali smo kako to izgleda sada i ukazali na to kako bi trebalo da izgleda naše naselje. U tome su nam pomogli naši dragi prijatelji eko aktivisti – Eko pančevački rit, Bela čaplja, Pravo na vodu, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Rambo Amadeus, Dobrica Veselinović i mnogi drugi.

Ono što je najupečatljiviji utisak je prisustvo i podrška naših građana i mlađih i starijih, koji su došli da podrže našu akciju, iako ovo nije bila tura predviđena za to. Sve ovo ukazuje da se ekološka svest građana budi! Da građani preduzimaju akcije koje direktno upiru prstom u velike ekološke probleme sa kojima se suočavaju. Iako je ova tura bila poziv zvaničnicima da dođu i vide probleme našeg naselja, iako su svi uredno pozvani, niko se nije pojavio.

Nadamo se da smo ovom akcijom, koju ćemo nastaviti u nekom drugom obliku i kako vreme bude dozvoljavalo, pozvati i prizvati nadležne istituticije da rešavaju hitne ekološke probleme.

Još jednom smo pokazali da imamo i snage i volje da se izborimo za rešavanje gorućih problema našeg naselja.

Hvala dragim prijateljima i hvala našim dragim sugrađanima.

 

Najavu ovog događaja možete pročitati u članku na našem sajtu https://kotez.rs/last-minute-kotez-jedinstveni-turizam/

Pogledajte i video sa našeg YouTube kanala koji smo pripremili sa današnje Last minute ture

One thought on “Last minute Kotež tura je uspešno okončana!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *