kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Last minute Kotež – jedinstveni turizam

Jednodnevni ‘All inclusive’ izlet

Gratis for all!!!

Udruženje građana Kotež Vas poziva da posetite novu ’turističku’ destinaciju – naselje Kotež! Uverite se u civilizacijski napredak i supkulturne vrednosti našeg nekad divnog i najuređenijeg naselja u Ex Yu.

Sigurni smo da niste svesni da u širem centru Beograda postoji jedna skrivena destinacija, zaboravljena od svih već decenijama. Neverovatno ali ljudi i priroda još opstaju, posetimo ih i otkrijmo kako je to moguće? Vodimo vas u pravu avanturu!

Pozivamo Vas da dana 10.10.2020 od 14h dođete u naše naselje gde Vas očekuje obilazak top 4 destinacije u ovom divnom rustičnom naselju. Vaši vodiči će biti javne ličnosti koje predvodi Rambo Amadeus, naš istaknuti Eko aktivista.

Piće dobrodošlice je u parku u ulici Kalovita 6. Uz osveženje našeg koktel majstora moći ćemo da razgledamo park koji je već više decenija uzurpiran od strane jednog komšije na štetu dece, starih… Ukoliko ovaj parkić bude vrećen u prvobitno stanje (kao po rešenju br. 355-2005/2019 po kojem se ne postupa već godinama) do vašeg dolaska na destinaciju, ne brinite- prebacićemo se u neki drugi sličan parkić, koji je takodje zaboravljen punih 50 god. i kojih je ukupno 10 u Kotežu. Mi imamo rešenje za sve!

Na drugi deo parka komšija se nije još proširio ali inventara na žalost nema od 1969.god kada je park i sagrađen. Naši stariji žitelji će Vam zato po sećanju pričati stare priče o ovakvim parkovima iz vremena kada su postojale klupe, ljuljaške, tobogani, pesak, vrteške…

Žao nam je za ovu destinaciju na važi putno osiguranje, te Vas molimo da se pazite od zaraza, rupa od novih temelja, zarđalih starih šporeta, bojlera kao i čopora pasa pomenutog komšije koji su ujeli i napali skoro sve komšije u ulici. I o tim avanturističkim susretima pričaćemo sa meštanima koji su ujedani i napadani skoro svakodnevno već godinama.

Na kraju pomenute ulice nalazi se istoimeni kanal Kalovita. Do njega ćemo doći pešice sa vodičem  nakon samo 2 minuta laganog hoda. Jedna je od omiljenih destinacija kotežana pre svega zbog uspomena na nekadašnje klizanje, plivanje i pecanje. Ovoga puta uživaćemo u eksponatima mnogih keramičkih predmeta i školjki (od kola uglavnom).

Žao nam je, kupanje je zabranjeno jer je Kalovita sada otvorena kanalizacija za mnoge okolne kuće i zgrade. Ali zato smo za vas priredili takmičenje u pecanju – prva nagrada je za gosta koji upeca ribu sa najviše očiju!

Nakon novih 2 minuta laganog hoda stižemo do značajnog lokaliteta u prirodi – Kotežanska Vinča!     U mirnoj šumi sa druge strane Dorćola, od trovanja sasušene krošnje otvaraju pogled na Kalemegdan ali od nedavno preko 60 ogromnih deponija smeća su taj pogled definitivno zatvorili. Na ovom divnom izletištu kotežana čeka nas ‘All inclusive’ ručak – Roštilj u prirodi za sve goste!

Bez brige, miris bukovog dima će sakriti sve mirise i omogućiti disanje!

Za kraj ove turističke ture, nakon samo 1 min ‘Kotež Transom’, dovodimo Vas u nekada pravu ekološku oazu – Jojkićev dunavac. Bio je prepun srna, divljih svinja, labudova, riba…

Sada onima koji su avanturističkog duha, spremni na rizik, nudimo i jedinstvenu mogućnost vožnje čamcem po crnoj vodi. Ovaj prirodni fenomen je nastao izlivanjem otrovnih i fekalnih materija. Obzirom da živog sveta više nema, u vodu ćemo pustiti labudove od papira da nas sećaju na vreme pre ove ekološke katastrofe.

I najvažnije – takmičićemo se u fotografisanju izumrlog  biljnog i životinjskog sveta. Fotograf sa pobedničkom fotografijom dobija doživotno traumatično iskustvo!

I na kraju ne očajavajte, ako ne stignete na ovaj naš obilazak naselja, naši vodiči su spremni da u bilo koje doba dana na ovaj izlet vode sve medijske kuće, zvaničnike, eko organizacije, javne ličnosti…

Na taj način ćemo kroz vreme, našim putopisima i fotografijama, pratiti prirodne promene  u Kotežu i šumi kaja se nalazi u centru Beograda, sa druge strane Kalemegdana.

Radimo na tome da će ova nova turistička destinacija uskoro bude i za strane medije, eko organizacije, ambasadore…

Vidimo se 10.10.2020 od 14h. Samo za medije, zvaničnike, javne ličnosti i eko predstavnike

Rezervacije na – ug kotez@gmail.com, Tel. 061 6030229

UG Kotež

3 thoughts on “Last minute Kotež – jedinstveni turizam

 1. Odrasla sam u Kotezu ’80 tih godina.
  I za Kotez me vezu samo najlepse uspomene i ne bih menjala svoje odrastanje u Kotezu ni za sta na svetu, ali se secam lepe i uredjene prirode.
  Ovo je pretuzno!
  Bravo za akciju!
  Bravo i za svest jer verujem da su gradjani ti koji biraju u kakvom ce okruzenju ziveti!
  Vidimo se,
  Marija

 2. Možete u turu da uključite i susednu Krnjaču pa da doživljaj bude upotpunjen smradom kanalizacije čim se siđe sa Pančevačkog mosta, potocima iste po ulicama nakrcanih zgradama, Kalovite koja i ovde izgleda ništa „lošije“, đubreta na sve strane i sl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *