Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Iz Koteža u NBA

Košarkaš Alen Smailagić (18) iz Beogradskog naselja Kotež, od sezone 2019/2020 igrač je Golden Stejt Voriorsa, jednog od najuspešnijih timova američke NBA lige. U Ameriku je otišao kao anoniman igrač, ali se njegovo ime pročulo u junu 2019. kada je šampionski tim iz Ouklenda obavio razmenu sa Nju Orleans Pelikansima koji su ga draftovali kao 39. pika na NBA draftu.

Njegov novi klub je objavio da je potpisan četvorogodišnji ugovor vredan 6,13 miliona dolara, pošto se Smailagić od 2018. dokazao igrajući u razvojnoj „Dži“ (G) ligi, a zatim i letnjoj ligi NBA. Visok je 208 centimetara i igra na poziciji krilnog centra.

Ovaj košarkaš završio je preko trejda u Golden Stejt Voriorsima, a izabran je kao 39. po redu.

Ali to ne treba da čudi, pošto je Smailagić već od ranije bio član razvojnog tima popularnih Ratnika. Igrao je u NBA G ligi u ekipi Santa Kruza, a zanimljiv je podatak da je bio ubedljivo najmlađi košarkaš u tom takmičenju.

Put je počeo u Beku iz Koteža koji se trenutno takmiči u trećem rangu takmičenja u Srbiji. Vrlo brzo je došao do mlade reprezentacije Srbije do 19 godina, a paralelno je nastupao i u juniorskoj ligi naše zemlje. Upravo tu je zapao za oko američkim skautima, jer je prosečno beležio 21,7 poena, 11,2 skoka po utakmici, kao i 1,9 blokada po meču. Generalni menadžer Santa Kruza je tada bio na turneji po Srbiji i odlučio je da privoli našeg košarkaša na put ka NBA ligi.

Direktor Beka, Damir Bogućanin, ističe da u klubu preovladava osećanje velikog ponosa zbog činjenice da je košarkaš iz jednog takvog kluba završio među najboljima na svetu.

Veoma smo ponosni na ovog momka. On je prošle godine otišao, a u Beku je od sedme godine. Igrao je u juniorskoj ligi gde je pokupio priznanje za najkorisnijeg igrača, a i sada smo u redovnoj komunikaciji i pratimo šta se dešava, pošto imamo sjajne veze sa Amerikom. Očigledno je da je Golden Stejt odlučio dosta da ulaže u njega“.

NBA sezona je počela, Alen je za sada na klupi ali nadamo se da mi mogao polako da dobija i prve minute u igri koje će, nadamo se, iskoristiti na najbolji mogući način.

Kotež je već imao jednog NBA igrača, nekadašnjeg reprezentativnog centra Dejana Koturovića ali verujemo da bi mladi Smailagić mogao imati i perspektivniju karijeru pred sobom.

Vreme će pokazati, a mi ćemo pratiti rezultate Golden State-a i navijati da naš sugrađanin ubrzo dobije šansu na parketu i da vide na čijim betonskim terenima je odrastao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *