Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Priča o našem FK Palilulac, Džajiću, Moši Marjanoviću…

Ovaj slavni fudbalski klub, FK Palilulac, ove godine je napunio 95 godina. Čestitke!

Zvuči malo čudno ovo ‘slavni klub’. E pa ostanite do kraja teksta i iznenadićete se.

Palilulac je osnovan 15. 06.1924. godine prvo pod imenom ‘Zlatibor’. Tokom Drugog svetskog rata aktinost kluba je bila prekinuta a mnogi igrači I članovi kluba su učestvovali u borbi protiv okupatora. Njih 17-oro je poginulo. Iz redova Palilulca poteklo je više igrača koji su se kasnije afirmisali u klubovima saveznih liga, a najpoznatiji medju njima iz predratnog doba bio je Aleskandar Petrovic Pikavac, kasnije član FK Jugoslavije I državni reprezentativac.

Od 1961-1965 god. Palilulac je prvo samostalno a kasnije sa Partizanom bio organizator jedinog omladinskog  turnira na ovim prostorima. Na jednom od njih kao član Palilulca je učestvovao i tada anonimni Dragan Džajić koji je kasnije postao član Crvene Zvezde.

Palilulac-Gent (Belgija) 1964 godina Vojin Dvornić u akciji
Palilulac-Gent(Belgija) 1964 godina Vojin Dvornić u akciji

Klub je inace u svojoj istoriji bio baš uspešan, igrao je dva puta baraž za ligu stare Jugoslavije gde su igrali Zvezda, Partizan, Hajduk….Imao je dosta poznatih igrača kao sto su Nebojša Vučićevic, Zoran Lončar…..a nekada je čak i čuveni Moša Marjanović par utakmica odigrao za naš klub.

Dizeldorf turnir 1965 godina
Dizeldorf turnir 1965 godina

Kotež je oduvek prihvatao FK Palilulac kao svoj klub. Tako i jeste, jer se stadion nalazi na samo 500m. od našeg naselja.

80% dečaka koji igraju u Palilulcu su iz Koteža.

Dream team sa trenerima
FK Palilulac Dream team sa trenerima

Školica fudbala Dream team se nalazi u Kotežu u školskoj sali i deo je porodice Palilulca. U njoj su dečaci 2009, 2010 i mlađi. U klubu trenutno ima 120 a u školici 150 dečaka.

Očekujemo uskoro i knjigu o istoriji našeg kluba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *