kotež header

Kotez.rs

Udruženje građana Kotež

Bleja

Beogradska leva obala Dunava je za mnoge koji žive na desnoj, gradskoj strani, misteriozna ljudska naseobina za koju su samo čuli da postoji i ništa više.
Čudo jedno koliko Beograđana nikad nije prešlo Pančevačkim mostom na tu nepoznatu banatsku stranu svog grada, gde živi bar dvestotine hiljada ljudi. Doduše, ko nema nekoga kome bi otišao u posetu, nema ni nekog realnog razloga za tim. Predgrađe kao i svako drugo. Tamo se ne završavaju poslovi. Tamo se ne ide u šoping. Tamo se ne izlazi na večere. Tamo se ne dešava ništa.
Oni koji žive tamo umeju da osmisle svoje vreme. Večernje izlaske u centar podredili su ćoškarenju, bleji po kraju i uzajamnom podjebavanju uz lagano ispijanje piva ispred lokalnih trafika, prodavnica i ulaza.
Dugo je preko puta prve autobuske stanice po ulasku u moje naselje, postojala jedna velika trafika. Iza nje je, ispod razgranate topole, bila prijatna hladovina. Baš zgodno mesto. Tu se svraćalo posle povratka iz grada ili sa posla i visilo uveče. U svrhu prijatnije atmosfere, gazda je postavio jedan pult, gde je čovek mogao da spusti pivo i cigarete i da se nalakti, baš kao u nekom kafiću u kom se pije s nogu. Doduše, pult je ispao poprilično visok, pa su mogli da se nalakte samo oni viši od 180 cm. – Šta je, bre, ovo, jeste ovo za odbojku postavili?! – bunili su se oni niži.
To mesto je bilo izvor svih mogućih informacija, pa smo ga zvali ‘Info – pult’. Onako, u prolazu si mogao da čuješ najnovije vesti. Koga su tražili panduri, koga je žena izbacila iz kuće, kome su ukrali bicikl, ko je koga prevario i sa kim, ko se sa kim potukao, kome su obili auto, kome je prošao tiket na kladionici, kome je pao u devedeset trećem minutu, ko je koga ‘ispalio’ i slične novosti iz geta.
Već dugo ne živim tamo. Ni ta trafika ne postoji više, sada je tu kafić. A, baš je bilo neke draži u tome da opušteno, onako u papučama i staroj, izbledeloj majci skokneš na partiju razmene ‘proverenih’ informacija iz prve ruke i, naravno, hladno pivo.
Mirko Turčinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.